Tiparele de gandire

Citeam de curand  o carte pe care va o recomand cu caldura: “Tehnicile programarii Neuro – Lingvistice” de Sue Knight ca parte a formarii de Practician NLP. Impresionat de modul foarte usor si eficient in care autoarea explica cateva din conceptele de baza ale NLP, mi-a venit ideea sa va prezint si voua o foarte importanta parte a vietii noastre: tiparele de gandire. Si m-am gandit ca cel mai bun inceput pentru acest articol este cu o povestire despre puterea tiparelor noastre de gandire:

downloadIntr-o zi, un calator mergea dintr-un sat in altul. Pe drum a observat un calugar ce ara campul de langa drum. Calugarul ii dadu binete calatorului iar calatorul il saluta din cap pe calugar.

Calatorul se intoarse catre calugar si spuse:

–          Scuzati-ma ca va tulbur linistea, dar as putea sa pun o intrebare?

–          Deloc, raspunse calugarul.

–          Am plecat deunazi  din satul din munti catre satul din vale si vreau sa va intreb daca stiti cum este satul din vale.

–          Spuneti-mi, raspunse calugarul, ce parere v-a facut satul din munti?

–          Ingrozitoare! Raspunse calatorul. Ca sa fiu cinstit, sunt bucuros sa plec. Am gasit oameni  foarte neprimitori. Cand am ajuns acolo, am fost primit foarte rece. N-am reusit sa ma simt niciodata integrat in comunitatea satului, oricat am incercat. Satenii erau foarte egoisti si nu se purtau deloc bine cu strainii. Asa ca spuneti-mi, la ce sa ma astept in satul din vale?

–          Imi pare rau sa-ti spun, ofta calugarul, dar cred ca vei avea parte de acelasi lucru si dincoace.

Calatorul si-a lasat capul in jos dezamagit si a mers mai departe.

Peste cateva luni, un alt calator trecea pe acelasi drum si a dat si el peste calugar.

–          Buna ziua, spuse calatorul.

–          Buna ziua, raspunse calugarul.

–          Cum o duceti?

–          Sunt bine, multumesc de intrebare, raspunse calugarul.Unde mergeti?

–          Ma duc in satul din vale, raspunse calatorul. Stiti cumva cum e acolo?

–          Da, a raspuns calugarul. Dar mai intai spuneti-mi de unde veniti.

–          Vin din satul din munti.

–          Si cum a fost acolo?

–          A fost minunat.as mai fi stat dca as fi putut, dar trbuie sa-mi continui calatoria . M-am simtit ca si cum as fi fost un membru al familiei in acel sat. Batranii mi-au dat multe sfaturi, copii au ras si au glumit cu mine, iar oamenii, in general, au fost buni si generosi.Imi pare rau ca am plecat de acolo. Intotdeauna va avea un loc special in amintirile mele. Si cum e satul din vale? A intrebat el inca o data.

–          Cred ca e cam la fel, a raspuns calugarul.La revedere.

–          La revedere si multumesc, a raspuns calatorul zambind si ducandu-se in drumul lui.

De cate ori nu ne-am auzit prietenii sau cunostintele vorbind despre fostele lor locuri de munca, care  au fost toate groaznice, cu sefi incompetent si egoisti, cu colegi paranoici care sunt tot timpul pregatiti sa te traga pe sfaora, sa-ti fure ideile si altele?

Sau de cate ori nu ne-am auzit prietenii vorbind despre sirul de relatii dezstruoase pe care l-au parcurs? Despre fiecare partener cat de rau si nepotrivit s-a dovedit a fi chiar daca la inceput totul parea perfect?

Poate ca fiecare dintre noi a avut asemenea  prieteni sau poate ni s-au intmplat si ni se intampla chiar si noua.

Ne dam usor de tiparele altora de viata, de relatii sau de comportament. Este modul in care gandirea uman functioneaza. Obesrvam lucruile repetitive din jurul nostrum si ne folosim de ele pentru a supravietui.  Omul a invata sa intre in pestera sau la adapost cand ploua pentru ca altfel raceste si se poate ajunge la complicatii foarte serioase. Ne este insa foarte greu sa ne vedem si observam propriile tipare de gandire.

Sa presupunem ca cineva ne-a spus ca avem un tipar de gandire atat de pregnant ca ajungem si noi sa il constientizam. Cum spunea un profesor excelent de la cursul post-universitar  SPER : “Si vecina de bloc isi da seama de tipare. Poate ea schimba ceva? Nu, bineinteles. Pentru schimbare ai nevoie de un specialist.”

Conexiunile pe care le facem si felul in care ne reprezentam amintirile, ideile si nformatiile sunt unice in cazul fiecaruia. Fiecare are propriul sau fel de a gandi. Cand intelegem natura acestor reprezentari, incepem sa ne putem influenta felul in care gandim, emotiile si, prin urmare, experieta proprie. Pentru ca, intr-o anumita masura, suntem ceea ce gandim.

Informatiile despre lumea inconjuratoare si cea interioara sunt culese prin toate simturile: vaz, auz, atingere, gust si miros. In mintea fiecaruia dintre noi, informatia este reprezentata ca o combinative a sistemelor senzoriale si a sentimentelor  interne. Aceste tipare de gandire sunt parte a felului in care “ne codificam” experienta. Invatand sa ne administram gandurile, invatam sa ne cream viata si cariera pe care ni le dorim. Viata este literamente ceea ce construim.

Unul dintre cele mai importante tipare de gandire este preferinta senzoriala:

Tipul vizual gandeste in imagini, isi reprezinta ideile, amintirile si gandurile sub forma unor imagini mentale; de pilda imaginea unei cesti de cafea.

Tipul auditiv gandeste in sunete.Aceste sunete pot fi voci sau zgomote, cuma r fi bazaitul rasnitei de cafea.

Tipul senzitiv isi reprezinta gandurile sub forma de senzatii, fie ca emotii interne, fie ca o atingere fizica. In aceste categorii de senzatii, include si gustul si mirosul; de pilda al cafelei sau aroma ei.

In acest sens, pentru a sti cu ce fel de caramizi (vizuale, auditive sau sinestezice) ne construim realmente viata va propun un test simplu care nu va va lua mai mult de 5 minute si care va fi postat in curand la o noua rubrica – Chestionare.

Astept comentariile , intrebarile si, de ce nu, sugestiile voastre de imbunatatiere!

Bibliografie: “Tehnicile programarii Neuro – Lingvistice” de Sue Knight, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*