Sarbatorile, Familia si doliul – partea I

IMG_4484aSa iti planifici sarbatorile atunci cand ai pierdut pe cineva drag poate parea ireal, nerealist si chiar neadecvat. Pentru persoanele care au pierdut pe cineva mult iubit, perioada sarbatorilor de iarna este lunga- mult, mult prea lunga- si plina de un mix de sentimente puternice si amintiri vii. Rememorarea clipelor frumoase petrecute impreuna, alaturi de veselia si urarile celor din jur care nu inteleg prin ce treci si iti ureaza „Distractie placuta” sau „Craciun fericit” fac din aceasta perioada una si mai greu de gestionat. Pe de alta parte, sa ai efectiv un plan de gestionare a momentelor dificile pe care le anticipezi poate fi cel mai bun lucru pe care poti sa il faci pentru tine acum.

 Specialistii (Noel, Blair, 2000) vorbesc despre crize intense de durere specifice doliului trait in timpul sarbatorilor de iarna (grief attacks). Aceste trairi emotionale intense sunt provocate de anumite detalii (o melodie, un miros, un obiect) care amintesc foarte bine de persoana draga careia ii ducem dorul. Uneori unui detaliu i se adauga altul si apar avalansele de lacrimi care cu greu pot fi stapanite, palpitatii sau senzatii de vertij. In plus, tocmai pentru ca sarbatorile implica un spirit festiv, de veselie constanta,  persoana indoliata este provocata sa gestioneze continuu emotiile specifice doliului accentuate de constientizarea atmosferei fericite din exterior. De aceea, in aceasta perioada te poti simti suprasolicitat emotional: poate simti ca nu mai ai energie pentru nimic, nici macar pentru rude sau prieteni. Din aceste motive, persoanele care sunt in al doilea sau al treilea an de doliu pot simti in perioada sarbatorilor ca au facut pasi in spate in ceea ce priveste regenerarea emotionala.

 Totusi, nu toate persoanele traiesc sarbatorile la fel: pentru unele dintre ele amintirile cele mai vii sunt momentele fericite alaturi de persoana iubita iar starea este una optimista in viitor, pe cand altele traiesc preponderent sentimente de tristete, durere, frica, regret sau furie. Un sentiment care apare frecvent este acela de vinovatie: vina pentru ce nu am apucat sa facem, pentru ce am spus sau nu am apucat sa spunem, vina pentru ca nu ne-am gandit tot timpul la persoana draga si pentru ca ne-am permis sa ne bucuram de sunetul unui colind. Cu toate acestea, exista cateva mijloace prin care te poti ajuta pe tine in aceasta perioada!

Daca ai pierdut pe cineva drag sau doresti sa ajuti un prieten aflat in doliu, te invit sa asculti inregistrarea webinarului sustinut cu sprijinul Memoris -servicii funerare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*