Sarbatoarea Pastelui in perioada de doliu

Asa cum am transmis pana acum in articolele si workshop-urile mele, credintele si valorile fiecaruia dintre noi ofera structura de care avem nevoie pentru a ne reface, pentru a ne gasi sensuri si raspunsuri la intrebarile cele mai dureroase. Acum, unele persoane pot simti mai multa furie si neputinta auzind despre Inviere, pe cand altele simt speranta si alinare. Ca si pana acum, nu exista o modalitate „corecta” de a simti sau gandi in perioada de doliu, toate acestea depinzand de contextul de viata, de etapa de doliu in care se afla persoana respectiva si de relatia personala pe care o are cu spiritualitatea.

carmen-easter-blogIntentia acestui articol este de a clarifica trairile si gandurile cele mai frecvente care apar in aceasta perioada in sufletul si mintea unei persoane care a pierdut pe cineva drag. Il scriu in calitate de psihoterapeut si om; nu am studii de teologie si drept urmare nu intru in tehnicalitati, ci ma limitez la ceea ce consider important pentru o persoana in doliu, bazandu-ma pe experienta mea de aproape 5 ani de lucru cu persoane aflate in faza terminala sau in perioada de doliu.

Perioada sarbatorilor de Paste aduce cu sine trairi, ganduri, intrebari si sensuri noi pentru persoanele care au pierdut un om drag. Aceasta este perioada in care crestinii- ortodocsi practicanti se interiorizeaza reflectand la semnificatia jertfei, a valorii sufletului si sensului vietii si, mai ales, la biruinta vietii asupra mortii. Indiferent de religia sau credinta asumata de tine, cititorule (sau/si de persoana pe care iti doresti sa o ajuti), este imposibil sa nu iti fie familiare evenimentele mentionate acum de slujbele bisericesti specifice si despre care auzim la tot pasul, evenimente cu care o persoana care a pierdut pe cineva drag rezoneaza puternic.

Sarbatoarea Pastelui este la inceputul primaverii: natura renaste, ziua este mai lunga iar posibilitatile de socializare apar la tot pasul. In acelasi timp, daca ai pierdut pe cineva drag realizezi ca obiceiurile de socializare ti s-au schimbat, iti este poate mai dificil sa gasesti locuri in care sa mergi fara sa iti amintesti de viata ta „de dinainte” si nicidecum nu simti nevoia de prietenii noi. Primavara vine cu o dulceata amara, o bucurie trista si amintiri frumoase si pretioase pentru ca sunt acum doar ale tale. 
Acum, asteniile de primavara si depresiile sezoniere reapar si se alatura natural sentimentelor intense pe care le ai deja. Pentru unele persoane, doar gandul de a pregati masa este o corvoada (nu mai spun de eforturile de socializare cu familia extinsa). Dorul intens, oboseala si amintirile primaverilor petrecute impreuna cu cel drag fac din sarbatoarea Pastelui un al „doilea” Craciun (cei care au trecut printr-un Craciun fara omul iubit alaturi stiu la ce ma refer): doar ca mai bland, ar spune multi, poate pentru ca si sarbatoarea Pastelui are semnificatii profunde, legate de moarte si viata. Da, este o sarbatoare care aduna familia impreuna si da, golul lasat de persoana iubita va fi prezent si la masa si va umple inevitabil gandurile si sufletele.  Totusi, spre deosebire de perioada Craciunului- in care imi permit sa afirm ca trairile doliului sunt diferite- perioada Pastelui aduce cu sine doi vectori care influenteaza felul in care membrii familiei se simt si relationeaza unii cu altii: primul vector este focusat pe moarte (subiect de multe ori tabu care iata, acum este scos in prim-plan si despre care acum se poate discuta chiar si public) si un al doilea vector focusat pe viata (si, mai mult decat atat, al vietii vesnice datatoare de speranta).

In acest fel, planurile existentei noastre parca sunt mai clare pentru toata lumea iar discutiile despre viata si moarte vin mai natural si liber. Poate ca te va alina sa stii ca toti membrii familiei tale se gandesc in aceasta perioada mai mult decat oricand la omul drag. In plus, ti-ar putea fi mai usor acum sa iti impartasesti gandurile si emotiile cu persoanele potrivite, pentru ca acum vei putea observa mai usor cine crede ceea ce crezi si tu. Spre exemplu, am observat ca persoanele care cred ca exista viata si dupa moartea trupului isi pot impartasi gandurile si timpul mai usor in aceasta perioada, iar cele care cred ca moartea este sfarsitul tuturor lucrurilor au ocazia sa petreaca timp cu sens impreuna, departe de ritualurile cu care simt ca nu rezoneaza. 

Daca doresti sa aflii mai multe informatii sau sfaturi despre cum ar putea sa iti fie mai usor in aceasta perioada, te indemn sa citesti si:

Cum ajuti o persoana indoliata: sfaturi practice

Cum ajut pe cineva care si-a pierdut partenerul de viata?

Sarbatorile, Familia si doliul (ritualuri noi de sarbatori)

Socializarea in perioada de doliu

Daca doresti sa imi scrii, nu ezita!

Cu mult drag, 

Livia

Sursa foto: http://www.layman.org/saturday-of-holy-week-is-the-day-christians-get-up-in-the-dark/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*