Arta de a pierde- provocari si raspunsuri in psihoterapia doliului si a pierderii

Cum iti gasesti forta in situatiile stresante?

Care sunt gandurile automate care te impiedica sa intri intr-o relatie?

Care sunt mecanismele de coping pe care le folosesti cel mai frecvent?

In ce situatii ne ajuta si in care ne saboteaza?

Care sunt etapele psiho-emotionale prin care o persoana trece atunci cand se confrunta cu o despartire, divort sau cu pierderea unei persoane dragi?

Aceste intrebari au fost clarificate si dezbatute la Atelierul „Arta de a pierde”, intalnire la care au participat atat psihologi interesati de psihoterapia pierderii sau psihoterapia doliului, cat si persoane care au dorit sa se cunoasca si inteleaga mai bine in relatie cu cei din jur.

Fiecare dintre noi are o istorie personala legata de abandon si pierdere. Oricat de multi ani au trecut de la evenimentul care a generat anxietatea de abandon, in situatiile prezente in care am putea fi raniti in acelasi fel tindem sa apelam la aceeasi strategie pe care am elaborat-o in trecut pentru a face fata durerii. Gandurile de „atunci” ne revin in memorie si raspundem situatiei de aici si acum cu emotiile si concluziile evenimentelor din trecut. Provocarea mea din cadrul atelierului mai sus mentionat si-a propus sa ajute participantii in identificarea atat a gandurilor automate asociate evenimentului, cat si mecanismele de coping folosite atunci si pastrate pana in prezent. In acest fel, constientizand ca reactia noastra la desfacerea unei relatii din prezent contine si reactia la evenimentele trecute din viata noastra, putem privi mai clar si obiectiv persoanele si relatiile pe care le avem acum si facem primii pasi catre stabilirea unei sigurante personale.

Am facilitat cu drag acest workshop in psihoterapia pierderii si doliului, pe care l-am oferit gratuit tuturor celor interesati, in beneficiul promovarii serviciilor asociatiei Exista viata dupa doliu- cu rol de organizator al evenimentului. Atelierul a fost gazduit gratuit de Biblioteca Metropolitana Bucuresti, partenerul nostru de aceasta data. Multumim!

DSC_0057 DSC_0060 DSC_0064 DSC_0071

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*