Psiholog, consilier psihologic, psihoterapeut sau psihiatru?

Sunt profesii usor de confundat, despre care cu totii am auzit si ne-am facut o idee despre intelesul lor. De multe ori insa am avut, in cadrul cabinetului, confirmarea faptului ca aceste profesii nu sunt bine delimitate la cei ce apelau la mine. De unde initiative de fata de a impune o clarificare a fiecareia din aceste roluri deoarece in functie de pregatirea sa o persoana poate avea unul sau mai multe din ele.

ux-psychology1Psihologul este in mod necesar absolventul a unei institutii de invatamant superior avand licenta in psihologie. Ca activitate de baza a psihologiei putem spune ca el studiaza comportamentul uman si procesele psihologice: senzoriale, cognitive si volitive.

In plan de interventie el va aplica teste pentru masurarea caracteristicilor psihologice: inteligenta, atentie, atitudini si aptitudini si altele. Apoi va propune si aplica metode interventie terapeutice centrata pe problema clientului.Ca plaja problematica, psihologul poate aborda probleme de adaptare sociala, profesionala si emotionala.

Consilierul psihologic este un psiholog ce a urmat o formare bazata pe autocunoastere si dezvoltare personala. El poate deci sa ofere in suport si sustinere psihologica specializata. El poate intervinii cu mijloace psihologice, in scopul de a facilita autocunoastera, optimizarea si dezvoltarea personala a clientilor. Deasemena poatea preveni si contracara situatii problematice emotionale, cognitive si de comportament.

Psihoterapeutul este psihologul licentiat sau abolventul facultatii de medicina cu specializarea de Psihiatrie care s-a specializat intr-o anumita forma de psihoterapie pe parcursul a mai multi ani.Sscopul interventiei sale psihoterapeutice trece de etapa de optimizare si dezvoltare peronala a clientului, el se va ocupa si de transforma, sustine si de a normaliza factorii psihologici care sunt implicati in tulburarile de personalitate, psihice sau psihosomatice.

Psihiatrul este abolventul facultatii de medicina cu specializarea de Psihiatrie, el lucreaza intr-un spital clinic sau de urgent, ori colaboreaza cu o institutie ce trateaza persone cu tulburari psihice. Rolul sau principal este de a diagnostica diversele tulburari din spectrul psihic, si de a prescrie tratamentul medicamentos potrivit, de a urmari si evalua eficacitatea acestui tratament, si de a recomanda urmarea unei psihoterapii adecvate tulburarii.

Sursa foto: https://uxfactor.wordpress.com/tag/psychology-of-user-experiences/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*