Procrastinarea: motive si solutii

Daca ar fi sa fac un top 5 al temelor de workshop pentru care am fost cel mai solicitata pe parcursul anului trecut, subiectul procrastinarii ar sta comod printre primele locuri. Am mai scris despre procrastinare (aici) insa subiectul este in opinia mea inepuizabil, data fiind nota personala de neignorat a felului in care preferam sa amanam lucrurile in viata noastra.

Oricat am incerca sa evitam procrastinarea, sunt momente in care constientizand consecintele actiunii noastre alegem task-uri mai putin importante sau placute in detrimentul celor foarte importante, respective, mai putin placute sau amanam pentru ultimul moment ceea ce am fi putut foarte bine sa realizam pe indelete, conform planificarii initiale.

In luna decembrie am abordat alte fatete ale acestui comportament alaturi de Loredana Boghiu, realizatoare a emisiunii „Descoperirile Loredanei” difuzata pe Radio Lynx, care mi-a pregatit un intrebari interesante (multumesc, Loredana! 🙂 ) despre care voi discuta, in parte, in cele ce urmeaza:

De ce amanam?

Raspunsul meu ar atinge mai multe directii posibile:

  1. De ce fugim de fapt? Amanarea este irationala, procrastinarea in schimb este o decizie constienta pe care o luam- uneori chiar asumandu-ne dezavantajele acestei alegeri. Unei persoane careia i se intampla sa amane frecvent i-as propune sa isi clarifice actiunile pe care are tendinta sa le amane si mai apoi sa inteleaga ce reprezinta actiunea respectiva in viata sa. Spre exemplu, este o teama de esec sau de performanta? Constientizarea motivului pentru care fugim (metaforic, prin amanare) este primul pas catre redobandirea controlul in propria viata.
  2. Principiul placerii Este firesc si omenesc sa dorim sa evitam emotiile negative si situatiile stresante. Stiind ca task-ul respectiv nu poate fi amanat la nesfarsit el va fi realizat in ultima clipa, repede si cu putina implicare emotionala pozitiva, rezultand per total o experienta pe care nu ne dorim sa o repetam si de care ne amintim in consecinta. Rezultatul? Ne intarim convingerea ca acea actiune nu ne aduce beneficii personale si vom avea tendinta de a procrastina sip e viitor.
  3. Convingerile personale, convingerile preluate De cate ori nu am auzit (ba mi-am spus si eu mie de multe ori 🙂 ) “Eu lucrez mai bine sub stress”, “deadline-urile sunt necesare” sau altele asemenea? Daca stim ca suntem mai productivi in anumite conditii ne vom programa productivitatea prin crearea unui mediu ideal, cu conditiile necesare atingerii obiectivelor. Tu ce convingeri ai cu privire la stilul tau de lucru? Ce te ajuta sa fii productiv/a si eficient/?
  4. Stresul Ei bine, stresul ne “ajuta” sa nu mai aproximam bine timpii si poate conduce la erori de evaluare a task-ului. Cu alte cuvinte, din cauza stresului vom avea tendinta de a incepe sa lucram mai devreme decat am planificat (pentru ca ne asteptam la task greu si neplacut) sau mai tarziu decat planificat, procrastinand (si conform principiului placerii).
  5. Controlul impulsurilor In situatiile de stres este importanta capacitatea noastra de a ne controla impulsurile (spre exemplu, tendinta de a ne intrerupe in mijlocul task-ului, tendinta de a incepe alt task, foamea, setea subita, etc.) asa incat procrastinarea este direct legata de aceasta.

 Procrastination-busterCum depasim amanarea?

  1. Facem liste detaliate ale activitatilor folosind calendare sau planificatoare in care notam marje realiste pentru indeplinirea activitatii (deadline 1: timp minim alocat si deadline 2: timp maxim alocat) evitand multitasking-ul (de ce sa evitam multitasking-ul: click aici);
  2. Intelegem ce ne face sa amanam (oboseala, task-ul in sine, stresul, mediul in care lucram, etc.) si facem demersuri in rezolvarea piedicii constientizate;
  3. Ne redefinim motivatia pentru task-ul respectiv si intelegem care este scopul mai mare la care contribuim realizand acea activitate (spre exemplu: invat la chimie nu pentru ca imi place sa rezolv problem complexe, ci pentru ca visul meu este sa lucrez in laborator);
  4. Pastram un mediu de lucru curat si nesolicitant vizual, in care sa nu fim intrerupti;
  5. Anunta-ti prietenii ca incepi sa lucrezi la proiectul care te solicita 🙂 Cu siguranta iti va fi mai greu sa rezisti presiunii sociale si iti vei duce la bun sfarsit munca.

Va recomand cu drag sa urmariti si Blogul Loredanei Boghiu si Radio Lynx pentru emisiuni interesante si pline de substanta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*