Parenting-ul si iubirea neconditionata

Acum aproape 5 ani l-am descoperit pe Alfie Kohn pe youtube. In momentul respectiv cautam o abordare rogersiana a parenting-ului, satula fiind de retetele de „cumintire” si dresare a copiilor pe care le intalneam in multe carti si articole de specialitate. Am privit emisiuni educationale realizate la noi si in afara, am vorbit cu educatori experimentati si totusi nu am gasit abordari totalmente umane (!) pentru situatii specifice (tantrum-uri, crize de plans, reactii agresive, tendinta de auto-izolare).

AkIn 2003 am inceput sa lucrez aproape zilnic (pe vremea aceea ii ziceam simplu- „voluntariat”) cu copilasi intre 3 si 5 ani aflati la un centru de plasament din Brasov, alaturi de care am observat cum retetele clasice de educare au doar efecte pe termen scurt si chiar influenteaza negativ starea emotionala a celor mici. Faptul ca nu aveau dreptul la replica (cel mult li se dadea de ales intre doua variante), erau ignorati si uneori amenintati cu izolarea (cu time out-ul clasic) nu facea decat sa adanceasca trauma de abandon pe care cei mici o traiau atat de intens. Lucrand cu ei timp de aproape 3 ani de zile am facut ce mi-a venit cel mai natural: i-am luat asa cum sunt, oricum ar fi ei si am observat cum in nici un an copii care nu mai vorbisera din momentul abandonului isi recapatasera Vocea. Cativa ani mai tarziu l-am citit pe Carl Rogers si l-am primit cu bratele deschise in viata mea si in practica mea psihoterapeutica, el sustinand ca pentru ca o persoana sa „creasca” are nevoie de o relatie autentica, de acceptare si empatie. De atunci am mai avut ocazia de a lucra cu copii care au suferit pierderea unei persoane dragi sau care au trecut prin alte evenimente dureroase care i-au facut sa se simta abandonati sau neiubiti, iar acceptarea neconditionata a lor ca persoane si a emotiilor lor a fost intotdeauna aceea care le-a readus echilibrul si zambetul pe buze.

Alfie Kohn m-a incantat ziua de sambata cu un discurs solid, pregatit si sustinut pentru parinti si specialisti, in care a explicat clar si amanuntit ce se intampla in mintea si sufletul unui copil care (nu) este acceptat si iubit neconditionat. Am observat cu multa placere multitudinea de studii la care a facut referire si argumentele stiintifice pe care le-a adus atat in sustinerea conferintei legata de parenting-ul traditional, cat si in cea de-a doua care a vizat alternativa pe care o propune.

 parenting-neconditionatS-au scris articole foarte faine pe bloguri semnate de parintii din sala asa ca nu voi descrie aici cuprinsul conferintei insa va indemn sa ii cititi cartile (pot fi achizitionate de aici). Notez mai jos cateva idei relevante transmise in timpul conferintelor:

 • „Retetele” universal valabile limiteaza atat libertatea copilului cat si a parintelui care le aplica.
 • Atunci cand avem in minte intrebarea „De ce anume are acum nevoie copilul meu?”, chiar daca nu stim intotdeauna raspunsul, ne vom conecta mai autentic la nevoile acestuia.
 • Parintilor le este teama sa fie considerati permisivi astfel ca supracompenseaza prin comportamente autoritare transformandu-se in adevarati hartuitori (bully). Alfie Kohn afirma ca nu exista studii care sa arate care este proportia dintre parintii autoritari si cei permisivi, astfel incat nu putem afirma ca astazi parintii sunt mai permisivi decat la inceputul secolului trecut.
 • Nu putem controla totul la un copil. Fiind controlat excesiv, un copil devine excesiv de compliant sau excesiv de defensiv, un „Yes, Ma’am”- nici pe departe un adult independent, puternic si liber, asa cum il viseaza parintele sau.
 • Alternativa sanatoasa este sa invatam copilul sa puna intrebari, sa fie un Challenger care isi poate proteja personalitatea de influenta celor din jur si care sa isi asume controlul asupra propriei vieti.
 • Alfie-Kohn6Chiar daca la scoala sau la gradinita copilul are parte de un educator autoritar putem echilibra influenta acestuia acasa, lasand la o parte notele si recompensele si explicand celui mic ca exista si o alta varianta de a fi, el avand intotdeauna libertatea de a alege ce comportament considera ca este mai benefic.
 • Pentru a stopa tendinta de a fi autoritar cu un copil este important sa ne intoarcem catre sine si sa constientizam tiparul de comportament pe care l-au avut parintii nostri (sau persoanele care ne-au crescut). Citand-o pe Alice Miller, Alfie Kohn spunea ca „Este terifiant sa recunoastem ca ceea ce au facut parintii nostri este gresit, asa incat reproducem automat comportamentul acestora”.
 • Copiii invata din pedepse ca atunci cand doresti sa ai control asupra unei alte persoane nu trebuie decat sa o ranesti.
 • Atunci cand unui copil i se spune ca a fost pedepsit „din dragoste” el intelege ca atunci cand ranesti pe cineva ii demonstrezi de fapt ca il iubesti.
 • Ignorarea copilului este o pedeapsa (este o izolare deliberata)
 • Lauda este o judecata iar copilul nu se simte acceptat neconditionat atunci cand este laudat. (a nu se confunda lauda cu oglindirea sau verbalizarea reusitelor)
 • Parintii trebuie sa isi arate vulnerabilitatea pentru a ii face pe copii sa inteleaga ca le pot fi ranite sentimentele.
 • Cand un copil este pus sa isi ceara scuze chiar daca nu ii pare rau i se arata ca minciuna este acceptata si dorita social.

Ma opresc aici si inchei cu una dintre concluziile zilei de sambata: „Even short people don’t like being controlled” 🙂 („Nici oamenilor mici nu le place sa fie controlati”). Plecand de la aceasta afirmatie putem incerca de acum sa fim mai constienti de impactul pe care un gest sau un cuvant aparent nesemnificativ il are asupra celor care neiubesc neconditionat si sa ii iubim si noi la fel 🙂

P.S. Alfie Kohn a fost mai mult decat un speaker, a fost un primul rand un OM sincer, deschis, caruia nu i-a fost teama sa ne roage sa il provocam cu intrebari si situatii concrete care cereau rezolvare. Am plecat de la conferinta plina de energie, cu un tonus fantastic si inima plina! 

Cu drag!

Livia

Sursa foto: http://www.totuldespremame.ro/copilul-tau/psihologie-si-limbaj/alfie-kohn-din-nou-la-bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*