Manipularea: emotii si consecinte

Manipularea cuprinde o serie de tactici si comportamente folosite cu intentia de a modifica sau schimba in intregime perspectiva sau deciziile unei alte persoane. Oricare ar fi intentia pozitiva din spatele unei astfel de initiative, comportamentul manipulator este unul agresiv, care nu respecta libertatea la propria individualitate a persoanei asupra careia se actioneaza mai mult sau mai putin subtil. Iar pentru ca manipularea poate lua diferite forme, este important sa observam care sunt parghiile de care aceasta se poate folosi pentru a isi atinge scopurile.

Ascunsa sub forma unor intentii pozitive, a unui “crede-ma, de data asta stiu mai bine pentru tine” sau pur si simplu impachetata sub forma unor insinuari sau amenintarii directe, manipularea se foloseste cel mai des de emotiile victimei pe care le directioneaza spre implinirea propriilor scopuri.

In lupta pentru putere, manipulatorul poate induce un sentiment de neputinta (“tu nu stii ce sa faci”, “data viitoare sa ma intrebi pe mine”, “daca veneai la mine nu se intampla asa”), poate intari vulnerabilitatile persoanei formulandu-le ca slabiciuni (“dar stii ca nu poti face asta”, “la asta ai vazut ca nu esti bun”) si, de cele mai multe ori, poate induce un sentiment de vina in scopul intimidarii agresive si limitarii comportamentului victimei.

45Orice forma ar lua comportamentul sau tacticile manipulatorii, incalcarea libertatii personale si agresarea nevoilor ajunge sa fie in scurt timp suparatoare. Cu alte cuvinte, chiar daca initial manipularea nu este intial traita constient de catre victima, aceasta ajunge sa o constientizeze, fara sa aiba insa control asupra consecintelor emotionale ale agresiunii.

In acest sens, imaginea de sine poate fi afectata (“sunt o persoana slaba, vulnerabila, sensibila…”, “are dreptate, nu ma pot descurca fara el/ea”, etc.), iar eforturile de adaptare de zi cu zi ajung sa afecteze stima de sine, din ce in ce mai scazuta.

In ciuda efectelor agresive si distructive in relatie pe care le are manipularea, ea este adeseori folosita si in cele mai apropiate relatii, in care emotiile si convingerile celeilalte persoane conteaza pentru starea de bine a agresorului. In relatia de cuplu si in relatia dintre parinte si copil raportul de forte este adeseori restabilit prin manipularea care sugereaza egoismul sau neimplicarea in relatie (“te-ai gandit vreun moment in ce fel ma afecteaza asta”, “te gandesti doar la tine iar de mine nu iti pasa”, “daca te-ar fi interesat cu adevarat de mine, ai fi tinut cont de…”). Din pacate insa, relatia nu se va echilibra iar conflictele nu se vor rezolva odata de sunt folosite comportamente manipulatorii. Din contra, acestea pot ascunde sub aparenta pasivitatii si compromisului conflicte din ce in ce mai suparatoare si sentimente de revolta, frica si furie indreptate spre agresor. In plus, pentru victima insasi confruntarea repetata cu situatii in care celalalt pare sa aiba putere asupra se va avea repercursiuni de durata in formarea propriei imagini de sine, in care rusinea, neputinta si vinovatia se vor adauga in relatia cu sine.

Inducerea sentimentului de vina si responsabilizarea pentru ceea ce nu functioneaza in relatie pot declansa o serie de temeri sau frici similare cu cele simtite de copii in prima perioada a vietii, cand la neimplinirea asteptarilor persoanelor importante se simteau rusinati, vinovati si datori sa remedieze situatia. In plus, in situatiile in care parintii apelau la sentimentele de rusine sau vina, copilul era pus intr-o situatie fara iesire: ori repari greseala ori risti respingerea sau abandonul.

Daca ai identificat pana acum relatii in care simti ca esti controla/a in acest fel, observa care iti sunt nevoile si ce te face sa accepti aceste compromisuri. In cazul in care doresti sa intrerupi cercul vicios este important sa privesti cu claritate in viata ta si sa observi atat aspectele de imbunatatit cat si resursele pe care le ai la dispozitie si sa nu eziti sa ceri ajutorul unui specialist, atunci cand consideri ca ai nevoie de suport.

Urmareste-ne in continuare pentru a fi la curent cu noile articole pe aceasta tema care iti vor clarifica cum poti pune limite in relatii abuzive cu persoane care folosesc manipularea. (va urma)

Despre De ce intram si ramanem in relatii de cuplu nepotrivite”- cititi articol aici (publicat in site-ul Psychologies, cu link in articol)

Despre „Ce este si cum invingem manipularea prin vina”- cititi articol aici (publicat in site-ul Psychologies, cu link in articol)

Foto: Detaliu din cabinetul Psihomedeor, realizat de Imagine People

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*