Limbajul trupului in comunicare

De multe ori comunicam cu ceilalti mult mai mult decat ne trece prin cap ca o putem face vreodata. Uneori le transmitem celorlalti ganduri, alteori sentimente, atitudini. Si nu facem asta folosindu-ne cuvintele. Poate ti s-a intamplat ca un om sa stie, sa inteleaga mai multe depsre subiectul pe care i l-ai povestiti decat ce poate sa reiasa din cuvintele pe care le-ai folosit.

body-language-chartIn trecut, cei ce se pricepeau sa decodeze cu finete limbajul trupului erau considerati cititori de ganduri sau magicieni. In zilele de azi, studiul limbajului non-verbal este o stiinta ce ne ajuta sa ne intelegem mai bine pe noi insine si reactiile pe care le avem si abia apoi pe ceilalti, niciodata invers.

Cum am putea sti la o intalnire daca celalalt ne agreaza sau nu si, prin urmare, daca il putem aborda fara teama? Este suficient sa-i privim buzele, mainile sau picioarele pentru a ne da seama. Aceasta deoarece numeroase gesturi inconstiente traduc emotiile, atat ale dumneavoastra, cat si ale interlocutorului.

Limbajul trupului:Buzele

Muscatul buzelor ilustreaza o indispozitie evidenta. Daca interlocutorul isi musca buza superioara, este indurerat sau trist. Acest gest survine cand persoana este debusolata sau surmenata. Atunci cand interlocutorul isi musca buza inferioara, manifesta, in mod inconstient, dorinta de a placea. Oricum, gestul poate fi voluntar, ca instrument al seductiei, sau inconstient, atunci cand subiectul se teme ca nu place suficient. Daca o persoana pune unul sau mai multe degete la nivelul buzelor, trebuie sa interpretam acest gest ca o interdictie de a vorbi.

Limbajul trupului: Bratele

Pozitia cu bratele de-a lungul corpului este de fapt normala, fara a avea o simbolistica particulara. Dar daca bratele raman lipite de corp in timpul mersului, trebuie sa ne alarmam, pentru ca pozitia tradeaza o stare psihotica. Balansarea unui singur brat tradeaza o dorinta de “non-insertie” intr-o conversatie. Bratele incrucisate reflecta, normal, protectia. Aceasta manifestare apare deseori cand subiectul este banuitor, iar dialogul nu are nicio sansa sa se infiripe. Si ascunderea bratelor la spate are anumite semnificatii. Daca bratul drept este ascuns, persoana se teme ca-si va pierde controlul. Totodata, este o modalitate de a-si arata nemultumirea fata de situatie. Bratul stang ascuns caracterizeaza un subiect care incearca sa-si controleze emotiile si pe care situatia il copleseste.

Limbajul trupului: Mainile

Mainile deschise, cu palmele in sus, evidentiaza deschiderea si disponibilitatea subiectului. Mainile deschise, cu palmele in jos, revela un interlocutor prudent si moderat. Mainile fata in fata, adeseori lipite, evidentiaza retinerea interlocutorului, iar ambele maini ascunse tradeaza mai totdeauna o persoana care minte. Ascunderea mainii drepte traduce sentimentul de inferioritate fata de locutor, iar cea a mainii stangi – lipsa de inspiratie. Pumnii sunt un semn evident al violentei si agresivitatii, dar pot traduce si incapacitatea interlocutorului de a comunica.

Limbajul trupului: Picioarele

Pozitia picioarelor sub scaun, cu talpa atingand solul, evidentiaza o anume destindere. In cazul picioarelor incrucisate, daca piciorul care se sprijina este dreptul, subiectul nu manifesta niciun fel de interes pentru interlocutor, iar daca piciorul care se sprijina este stangul, pozitia indica teama unui esec.”

Nu uitati ca aceste date non-verbale trebuie permanent corelate cu subiectul  discutat, motivatiile, istoricul de relatii, predispozitia celui pe care il analizam si mai ales contexul in care survine observatia  pe care o facem asupra persoanei.

Sa auzim de bine!

Alex

One thought on “Limbajul trupului in comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*
*