In sufletul perfectionistului (2)

[…] Ca specialist in domeniul tau, trebuie sa fii tot timpul la curent cu noutatile. Trebuie sa participi la training-uri, conferinte, specializari, workshop-uri, evenimente, ca sa fii cunoscut “in piata”. Mi-ar fi usor sa continui lista cu lucruri care trebuie facute- ca om cu experienta in multinationala- ca sa fii “privit bine” de sefi si de colegi, insa sunt sigura ca va puteti continua propria lista. Ideea e ca sunt multe lucruri care trebuie facute ca sa fii un bun specialist. De acord?

Poate ca postarea mea ar fi trebuit sa inceapa cu intrebarea “Cat de constrans/a te simti?”, poate subiectul articolului ar fi fost mai clar- insa am preferat o alta varianta. Mi-am asumat un risc, mi-am oferit o libertate. Nu pare mare lucru, insa pentru multe persoane simpla idee de a face ceea ce isi doresti sau ceea ce simt este un ideal.

Nu intamplator scriu aceasta a doua postare legata de perfectionism, dorinta de dezvoltare personala si constrangere sociala. Din ce in ce mai multe persoane imi solicita consiliere individuala pentru ca au luptat, au invatat, s-au dezvoltat, au plecat pentru perfectionari prin afara, s-au certificat, si-au deschis afaceri (de succes chiar), si-au luat casa, au copii, masina in garaj si bani in cont, insa s-au pierdut pe sine pe undeva pe drum. Stiu ce au de facut la birou, insa nu si acasa (pe principiul “stiu la ce curs merge copilul, nu prea stiu ce face acolo”). Se simt confuzi in viata lor, nu mai inteleg de ce alearga, pentru ce se lupta si ce mai trebuie sa realizeze. E un adevarat impas existential in care nu mai intelegem care este rolul nostru in viata noastra, ce cautam Aici si Acum, sau cu alte cuvinte, pentru ce mai traim.

Pentru ca e mai bine sa prevenim decat sa tratam, iti propun sa-ti re-analizezi sau sa iti re-stabilesti scopurile personale si prioritatile in viata ta. As putea sa iti dau o “reteta”, o listuta de intrebari clarificatoare care sa iti focuseze atentia pe tine. Nu voi face asta (chiar daca e un trend mai nou), vreau pentru inceput sa constientizezi cat mai clar cu putinta faptul ca nu te-ai mai luat in seama demult. Vreau sa simti nevoia apasatoare de a te cunoaste, vreau sa realizezi cand- si de cate ori- tu pe tine te-ai scos din ecuatia relatiilor tale personale si din lista prioritatilor. Vreau sa simti frustrarea intensa a nevoii Tale de atentie, de dragoste si de intelegere. Vrei sa fii inteles? Vrei ca cei din jur sa fie atenti la tine si la nevoile tale, la capacitatile si calitatile tale? Vrei sa fii iubit si apreciat? Daca ai aceste nevoi, ei bine, sa stii ca simpla completare a unor exercitii de self-help nu iti rezolva problema.

Primul pas este sa iti recunosti ca nu te-ai mai “contactat” demult. Poti face asta?

va urma.