Gelozia- semnificatii si solutii

20140920_135407

Gelozia este o emotie pe care fiecare dintre noi o experimenteaza cel putin o data in viata. Ea isi face aparitia doar in relatiile semnificative pentru noi- cel mai adesea in relatia de cuplu- si se traduce prin teama de a pierde relatia si sentimente de neputinta in legatura cu viitorul acesteia, sustinute de o stima de sine scazuta activata in acel moment.

O relatie de cuplu implinitoare valideaza calitatile celor doi parteneri care se accepta si incurajeaza reciproc. Chiar daca defectele pe care fiecare si le cunoaste nu se anuleaza, faptul ca un om important pentru tine te iubeste si accepta te ajuta sa iti accepti si tu chiar si partile mai putin placute si sa intelegi ca sunt aproape lipsite de importanta, nepunand in primejdie relatia ta. Gelozia isi face simtita prezenta prin sentimentul de insecuritate care incep sa puna la indoiala siguranta relatiei, increderea in partenerul de cuplu si, cel mai important, increderea in tine. In acest moment, toate acele defecte demult uitate se reintorc in prim- planul preocuparilor tale, declansand ganduri si reactii la nivel comportamental care iti intaresc fricile si iti confirma stima de sine scazuta.

In aceste conditii apare tendinta de a te gandi din ce in ce mai des la situatii in care partenerul tau ar putea fi interesat de prezenta unei alte femei, legand toate scenariile de defectele tale care l-ar putea acum indeparta de langa tine si simtind in acelasi timp din ce in ce mai multa frica legata de pierderea relatiei voastre. Lipsa sigurantei de sine alaturi frica de a ramane singura sau de a fi ranita pot fi sentimente neasteptat de coplesitoare, pe care este normal sa iti fie greu sa le gestionezi. Cele doua reactii normale la frica ne determina sa recurgem la un comportament de confruntare a partenerului- prin discutii aprinse, reprosuri sau teste- ori de evitare a discutiilor legate de subiectul geloziei, ambele reactii fiind unele extreme si de evitat. Prin confruntarea directa sau prin evitarea discutiei putem declansa in partener raspunsuri care sa confirme scenariile si temerile noastre, astfel incat este ideal sa ne investim resursele interioare in initierea unei discutii clare si asertive.

Pentru clarificarea situatiei si reechilibrarea relatiei de cuplu este vitala deschiderea unei discutii sincere si asertive focusata pe ce se intampla in prezent, si nu pe temerile si scenariile imaginate. Este necesar ca partenerul tau sa inteleaga cat de important este pentru tine si cum percepi tu situatia care ti-a determinat sentimentul de gelozie. Discutand despre ceea ce te preocupa vei dobandi mai multa claritate asupra dinamicii relatiei voastre si mai multa incredere in propriile tale sentimente iar partenerul tau va intelege ca ai destula incredere in el pentru a discuta lucruri importante pentru tine si relatia voastra. Fii pregatita pentru ambele variante de incheiere a discutiei: banuielile tale pot fi confirmate sau nu- insa in ambele situatii tu vei stii ca ai fost sincera cu tine si ai facut tot ce a tinut de tine pentru rezolvarea impasului de cuplu.

Ulterior discutiei, aminteste-ti ca decizia partenerului tau de a continua sau nu relatia este o confirmare a implicarii sale emotionale, asa incat vei stii daac exista o baza solida pe care poti reconstrui si intari relatia. Este necesar ca focusul tau sa fie pe relatia voastra si pe voi doi, mai putin pe cea de-a treia persoana care ti-a alimentat sentimentele de gelozie. Incearca sa folosesti tendinta de a iti imagina scenarii in directia initierii de noi activitati impreuna, care sa va sudeze relatia. In plus, nu uita sa fii atenta la sentimentele tale si sa investesti timp in activitati care sa te valideze si care sa iti creasca increderea in tine.

(articol publicat in nr. 32 din 8 august 2014 al revistei Click! pentru femei)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*