Doliul – un proces in derulare*

 sideoftheroadIn ultimul timp, o multime de oameni m-au intrebat, din curiozitate sau din nevoie personala, despre etapele doliului. Astfel ca m-am gandit la cat ar fi util tuturor acestor persoane, si nu numai, sa postez o serie de materiale despre acest subiect. Incep deci, prin acest articol, o serie dedicata acestui subiect delicat si totodata imposibil de evitat.

Voi incepe prin a spune ca un adevar in care am ajuns sa cred cu tarie este ca doliul este un proces natural si sanatos. Sau cel putin asa este el pentru majoritatea oamenilor. Se intampla totusi ca o parte a semenilor nostri sa ramana blocata intr-unul din pasii procesului, pentru o perioda mai mica sau mai mare de timp. In acest caz doliul poate deveni complicat si potential periculos prin aspectele sale distructive si nesanatoase.

O alta convingere personala provine din experienta mea in explorarea doliului si anume ca fiecare persoana are propriul proces de doliu, mai mult sau mai putin asemanator cu al altor persoane indoliate. In final, toti ajungem la acceptare si la accesarea puterii interioare care ne face sa mergem inainte pe drumul vietii noastre.

Procesul este diferit deci pentru fiecare persoana care il strabate, insa se pot observa cateva etape pe care majoritatea noastra le parcurgem.

In functie de teoria la care se raporteaza, mai multi autori din domeniu au identificat o serie de pasi/etape ale procesului de doliu.

Poate cel mai popular autor in acest domeniu este Elizabeth Kübler-Ross cu a sa carte “On death and Dying”-(Despre moarte si a muri), publicata pentru prima data in anul 1969. Modelul Kübler-Ross consta in 5 pasi ai modului in care oamenii se descurca cu durerea si tragediile survenite in viata lor. In acest gen de evenimente au fost incluse si diagnosticarea cu boala terminala sau doliul dupa o persoana apropiata. 

Trebuie retinut ca acest model nu a fost construit pe observarea persoanelor in doliu ci pe aceea a persoanelor in stadii terminale de boala. In plus fata de aceste model, Kübler-Ross este creditata pentru aducerea in constientul si atentia colectiva a sensibilitatii de care este nevoie cand se lucreaza cu oamenii care se confrunta cu boli fatale.

Cele 5 etape identificare sunt:

1.     Negarea
2.     Furia
3.     Negocierea (tocmeala)
4.     Depresia
5.     Acceptarea
 Teoria postuleaza ca aceste etape sunt parte a unui proces ce permite oamenilor sa invete cum sa traiasca fara persoana pe care au pierdut-o. Ca psiholog cu experienta in acest domeniu, pot sa sustin ca acest model este o unealta eficienta care ne permite sa identificam si sa constientizam ce simte o persoana care a suferit un doliu. De asemenea am observat, exact cum sustine si teoria lui Kubler-Ross, ca aceste etape nu sunt statii clar delimitate pe un drum linear in ceea ce priveste procesul de doliu. Un psiholog bun stie ca nu toti oamenii indoliati trec prin toate etapele si nu in aceeasi ordine.
Experienta acumulata incepand din anul 2009, cand am intrat in contact cu persoane in stadii terminale  precum si cu familii aflate in doliu, odata cu grupurile de suport si consilierea pentru persoane indoliate din Bucuresti –  organizate si  sustinute alaturi de Livia Caciuloiu din 2011, ne-au permis sa sa observam si sa aplicam un model putin schimbat fata de cel al lui Kübler-Ross – model ce ne-a servit la inceput ca sursa de informatii si inspiratie.
Modelul pe care noi il propunem este urmatorul:
1.     Socul
2.     Negarea
3.     Furia
4.     Vina
5.     Depresia
6.     Acceptarea
Dupa cum se observa, fata de modelul Kübler-Ross am renuntat la etapa de Tocmeala (Negociere) si am introdus etapele de Soc si Vina.
Am facut asta observand ca, in cazul doliului, in cultura noastra este mai putin probabil sa apara si sa se mentina pentru un timp semnificativ un comportament de tocmeala/negociere in fata realitatii mortii, mai ales ca urmare a impactului de separare pe care il au ritualurile de inmormantare traditionale.
Etapele distincte de Soc si Vina le-am introdus intrucat ele subscriu nevoi si comportamente ale persoanelor indoliate de la cei din jur (familie, prieteni, specialisti), nevoi si comportamente diferite fata de cele specifice celorlalte etape de doliu.
Asa cum am promis, voi reveni in articole viitoare asupra fiecarei etape, analizand pe rand prin aceasta prisma, atat nevoile cat si asteptarile unei persoane in doliu.
Ma puteti contacta usor aici si de asemenea aveti invitatia mea de a-mi adresa intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.
 
O saptamana linistita!
Psih. Alex Caciuloiu
 
 Sursa foto: safetymom.com
* Acest articol este parte a unei cercetari mai largi a autorului, iar orice reproducere totala sau partiala se poate face doar cu acordul scris al acestuia si cu precizarea exacta a sursei, intrand sub incidenta Legii dreptului de proprietate intelectuală.

One thought on “Doliul – un proces in derulare*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*