#decenusemaiintoarce: Campanie pentru copiii care au pierdut un om drag

cover facebookDe ce nu se mai intoarce? 

Unde a plecat? Si cand vine? Ce pot sa fac sa se intoarca? 

Ce am facut de a plecat? A fost din vina mea? Dar se va intoarce, nu?”

Dupa pierderea unui om drag copiii au nevoie de raspunsuri la intrebari care ies la suprafata din dorinta de a intelege ce s-a intamplat. Persoanele intrebate sunt afectate la randul lor de pierderea suferita si totusi sunt puse in situatia de a isi gestiona atat propriile emotii cat si pe ale copilului. In plus, sa vorbesti cu un copil despre suferinta lui si, mai ales, despre moarte este dificil, oricare ar fi relatia cu persoana care „a plecat”.

Initiativa noastra a pornit din dorinta de a sustine parintii, apropiatii, consilierii scolari, profesorii care sunt alaturi de copiii care pierd un om drag. Intreaga noastra implicare- psihoterapeuti si echipa proiectului- este voluntara iar toate evenimentele pe care le facilitam sunt gratuite.

De ce facem asta? Pentru lucrand in ultimii ani preponderent cu familii care au pierdut un om drag am vazut cat de important este ca un copil sa aiba o retea de suport care sa il sustina intr-un mod sanatos, adaptat varstei sale si contextului in care traieste. Investitia noastra de timp si efort este in directia intretinerii sanatatii comunitatii si prevenirii complicatiilor care pot aparea in familia afectata dupa pierderea unui om drag. 

Durerea copiilor trece de multe ori neobservata fiindca varsta si capacitatea lor de a-si gestiona emotiile ii impiedica de cele mai multe ori sa isi exprime sentimentele sau sa ceara clarificarile de care au nevoie. Atentia si grija pe care le primesc din partea apropiatilor in momentele acestea influenteaza in mod direct intelegerea evenimentelor, adaptarea si integrarea pierderii.

coverIn prima faza (19 noiembrie) vom initia o campanie de constientizare online (htag: #decenusemaiintoarce) prin care ne propunem sa aducem in prim plan nevoile copiilor care pierd un om drag, ce putem face pentru ei si incurajari de suflet prin care ne aratam solidaritatea.

In perioada 19 noiembrie – 5 decembrie vom organiza workshop-uri si sesiuni de informare gratuite in 5 orase din tara prin care ne propunem constientizarea particularitatile trairilor copiilor in perioada de doliu si constientizarea importantei sanatatii emotionale a adultilor aflati in proximitatea acestora:

Proiectul nostru ia sfarsit in ziua de Mos Nicolae, cand copiii care traiesc acut pierderea unui parinte sau separarea de familie (aflati in centrele de plasament implicate) vor avea o surpriza de la voluntarii proiectului care le vor oferi cadouri stranse special pentru ei pe parcusul campaniei de constientizare.

FOTO: aici (noi nu am facut poze insa multumim persoanelor prezente din partea Centrului pentru ca ne-au dat ocazia sa ne amintim de aceste momente frumoase alaturi de copii!)

Proiectul este o initiativa a Centrului Psihomedeor de Consultanta, Consiliere Psihologica si Psihoterapie si este implementat voluntar de toate persoanele implicate. Oricine isi doreste sa se implice alaturi de noi este binevenit! Daca doresti sa ne implici, contacteaza-ne!

Aici gasesti comunicatul nostru de presa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*