Cum influenteaza folosirea tabletei si a internetului dezvoltarea copilului?

Lasand la o parte parerile pro si contra- expunerii copiilor la TV si calculator, este deja o certitudine faptul ca dezvoltarea este strans legata de tipul de device folosit cel mai frecvent, respectiv, de tehnologia la care avem acces in mod curent. Cu siguranta acesta este unul dintre argumentele pentru care diferentele dintre generatii sunt atat de vizibile, creierul copiilor care au acces constant la tableta sau calculator fiind dezvoltat diferit fata de cei care nu au avut aceasta preocupare.

Nicholas Carr a studiat indelung efectele utilizarii tabletei /calculatorului, respectiv, a cititului, asupra dezvoltarii creierului copiilor, mentionand o serie de avantaje si dezavantaje care pot fi resimtite in timp, in functie de activitatile intreprinse. In acest fel, el accentueaza faptul ca tehnologia poate fi daunatoare sau folositoare in functie de tipul device-ului, felul si frecventa cu care este folosit. Printre diferentele specificate de N. Carr mentionam:

  • Cititul incurajeaza dezvoltarea imaginatiei si a capacitatii de concentrare, activitatea pe tableta sau calculator incurajeaza capacitatea de selectare a informatiei rapid si eficient;
  • Atentia, memoria, capacitatea de a lua decizii si capacitatea de invatare sunt influentate in mod direct. Carr ofera un exemplu graitor care clarifica aceste diferentele folosind comparatia intre scufundari si ski nautic. In acest sens, cititul este asemuit cu scufundarile: scafandrul este in contact cu un mediu nou, cu vizibilitate redusa, cu putini stimuli externi care nu il impiedica sa se concentreze pe ceea ce urmareste initial. Scafandrul este provocat sa se concentreze si sa lucreze cu informatiile pe care le primeste, pe rand, din jur. Pe de alta parte, persoana care face ski nautic traverseaza oceanul de informatie pe la suprafata, rapid, fiind pus in contact cu o varietate imensa de informatie si stimuli externi. El are acces la o perspectiva larga a cantitatii de informatie disponibila si este provocat sa isi selecteze din mediu consteinti cei mai potriviti stimuli pe care sa ii foloseasca pentru a nu isi pierde balansul.
  • Capacitatea de a construi relatii si inteligenta emotionala sunt influentate in mod direct de timpul petrecut pe internet si pe retelele de socializare. S-a constatat ca persoanele care petrec mult timp online au capacitatea de comunicare a gandurilor si de interpretare a informatiei scrise ridicata, insa risca sa isi dezvolte putin sau deloc abilitati de comunicare fata in fata (interpretarea limbajului nonverbal si a expresiilor faciale, verbalizarea publica a unor idei sau a afectiunii fata de alta persoana).

Asociatia de Pediatrie Americana traseaza cateva directii pentru pastrarea sanatatii copiilor, care vizeaza in special limitarea perioadei de expunere la sub 2 ore/zi:

  • Prescolarii: o ora/zi, doar programe adaptate varstei;
  • Copiii cu varste intre 5-7- o ora/zi;
  • Copiii peste 8 ani- pana in 2 ore/zi.

Specialistii coreleaza obezitatea in cazul copiilor cu mai mult de 4 ore/zi petrecute in fata televizorului sau calculatorului si incurajeaza ca activitatile de socializare si relaxare in aer liber sa primeasca un rol principal in rutina copilului. In acelasi timp, parintii sunt incurajati sa verifice tipul de program pe care il privesc copiii, restrictionand accesul la reclamele in care personajele din desenele sau emisiunile preferate promoveaza un anumit tip de produs (copiii tind sa nu inteleaga scopul commercial al reclamelor si nu pot distinge intre informatiile reale si prezentate ca fiind in beneficiul lor).

Despre cateva dintre aceste subiecte si despre dependenta de calculator Livia Caciuloiu, psihoterapeut, a discutat la Time Alert, emisiune din grila Ploiesti TV. Puteti urmari emisiunea in intregime mai jos, iar pentru mai multe video-uri pe teme de interes va invitam sa accesati canalul nostru Youtube aici:

https://www.youtube.com/channel/UCAUvaQmLDzz0y97i72OSM0A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*
*