Cum poti scapa de complexe

Complexul reprezinta un cumul de tendinte inconstiente care determina atitudinile, comportamentele sau aspiratiile unei persoane. Cu alte cuvinte, vorbim despre o combinatie personala de trasaturi, de dorinte, emotii si sentimente care insa sunt pastrate intr-o zona mai putin accesibila a psihicului si care se formeaza in primii ani de viata.

In acest fel, complexele formate in copilarie au capacitatea de a influenta din umbra performantele, atitudinile si uneori intreaga traiectorie de viata a unei persoane- fara ca aceasta sa fie pe deplin constienta care sunt curentii care uneori preiau controlul.

Inainte de a gandi insa ca este necesar sa depasim complexele este relevant sa observam in ce masura acestea interfereaza cu functionarea sanatoasa a propriei persoane in viata privata si in cea sociala. In acelasi timp, observand masura in care complexele altereaza relatiile, reusitele profesionale sau starea de bine personala, putem ajunge chiar la distingerea consecintelor palpabile ale complexelor in viata noastra- acesta fiind chiar primul pas in depasirea oricarui complex.

Spre exemplu, in cazul complexului de inferioritate o persoana poate constientiza pentru inceput faptul ca nu isi propune obiective pe care le-ar putea atinge cu usurinta din cauza neincrederii in fortele proprii, isi poate constientiza atitutinea fata de propria persoana si felul in care se raporteaza la propriile greseli sau felul in care se simte cu sine, in general. Plecand de la aceste realitati traite zilnic, persoana poate observa ca exista un complex de inferioritate privindu-si atitudinea fata de sine in oglinda cu atitudinea fata de cei din jur.

Asumarea faptului ca exista, intr-adevar, un anumit tip de complex este pasul urmator, care asigura angajarea persoanei intr-o relatie de intrajutorare fata de sine. Este important sa ne tratam cu bunavointa si grija, incercand sa nu ne pedepsim pentru manifestarea complexului respectiv.

Cu alte cuvinte, atitudinea fata de sine- pentru a fi una vindecatoare- este important sa fie una pozitiva, deschisa, sustinatoare si rabdatoare.

Ce efecte au complexele asupra noastra?

In functie de tipul de personalitate si propriile experiente traite, fiecare complex se manifesta intr-o constelatie aparte in viata fiecarei persoane. Exista, bineinteles, unele semne comune prin care se manifesta in exterior complexele. Printre cele mai comune se numara increderea in sine scazuta, sentimentul de incompetenta, hipercriticismul, atitudinea negativa fata de sine– in opozitie cu atitudinea pozitiva fata de exterior sau alte persoane.

In acest fel, persoanele cu complexe de inferioritate vor avea tendinta de a se subevalua si de a ramane in relatii nesatisfacatoare, in locuri de munca sub nivelul sau pregatirea lor si se vor pastra intr-o zona de confort care, in general, le limiteaza capacitatea de a isi atinge propriul potential.

In numarul 42 (415) din 14.10.2016, Psih. Livia Caciuloiu a contribuit cu materialul articolului „Cum poti scapa de complexe”, textul fiind semnat de Madalina Harjoi. 

15991859_1312365128820491_2102527334_o 16010385_1312365135487157_185767192_o

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*