Cum ajut pe cineva care si-a pierdut partenerul de viata?

Asa cum scriam la inceputul anului (da click aici), sunt cateva lucruri prin care putem ajuta un apropiat care a pierdut o persoana draga sa treaca mai usor prin perioada doliului. Ce putem face insa atunci cand acea persoana si-a pierdut jumatatea? De multe ori cuvintele sunt greu de gasit, si chiar si atunci cand le rostim pe cele potrivite ni se par prea slabe in comparatie cu cat ne-am dori sa facem.

In urmatoarele randuri gasiti cateva sugestii, recomandate de specialisti practicieni, care va pot ajuta sa oferiti un sprijin de calitate in aceasta perioada dificila:

  1. (Auto)evaluarea emotionala Inainte de a te oferi sa sprijini emotional o persoana apropiata care si-a pierdut partenerul/ partenera de viata, asigura-te ca ai destula energie si disponibilitate pentru a face acest lucru.  Este bine sa fii constient/a de cat si ce poti oferi in acel moment pentru a ii putea transmite pentru ce se poate baza pe tine in mod real.
  2. Pastreaza contactul Exista posibilitatea ca in aceasta perioada, chiar daca aveti o legatura apropiata, sa nu te mai caute atat de des ca inainte. De ce? Poate pentru ca simte ca nu o poti intelege, poate pentru ca doreste sa isi puna ordine in ganduri; tendinta de izolare este normala, astfel incat este randul tau sa faci primul pas. Telefoneaza-i, aranjeaza o plimbare prin parc, la muzeu sau la restaurant. Arata-i ca iti pasa, ca vrei sa o/il vezi si sa ii auzi gandurile.
  3. Comunica si tu deschis despre ceea ce simti. Nu te astepta ca doar ea/el sa vorbeasca despre ce simte; daca iti este greu- admite asta, daca ai nevoie si tu de sprijin, este ok. Cand te gandesti la persoana care a plecat, spune-o intr-un mod delicat.
  4. Accept-o cu toate trairile acum- poate imbracata in negru, deprimat/a, fara dorinta de a socializa sau poate se aranjeaza foarte atent, incercand sa isi ascunda suferinta. Acceptand-o, o poti ajuta sa isi simta mai bine sentimentele si sa isi auda mai bine gandurile. Incearca sa te pazesti de sugestii ca “hai sa nu mai vorbim despre asta”, sau “hai sa vorbim despre ceva mai vesel”, “numai la el/ea te gandesti!”. Daca observi ca este nehotarat/a, incearca pe cat posibil sa nu ii spui mereu ce sa faca. Are nevoie si este capabil/a sa isi ia propriile decizii, doar ca aceasta perioada este una de adaptare, plina de planuri care necesita modificari.
  5. Daca la un moment dat isi va dori sa vorbeasca despre sotul/sotia plecat/a, nu ocoli subiectul. Nu este un subiect tabu, ci este omul sau cel mai iubit. De aceea discutiile acestea dor, insa si alina putin durerea (oricat de paradoxal ar suna).

 Impreuna trecem mai usor prin perioada de doliu. Daca simti ca nu poti oferi sprijinul pe care doresti sa il asiguri, spune-i despre posibilitatea participarii la sedinte de consiliere psihologica individuala sau la un grup de suport– acolo unde va gasi persoane cu pierderi si trairi similare, care doresc si au nevoie sa ofere si sa primeasca acelasi tip de sprijin.