Cum ajuti o persoana indoliata: sfaturi practice

Uneori pare imposibil să găseşti cuvintele potrivite, care să aducă alinare unui  apropiat care a pierdut o persoana draga.. Şi chiar este imposibil să înţelegi prin ce trece: chiar dacă sunteti apropiaţi, aveţi experienţe de viaţă unice, şi iubiţi într-un mod diferit. Deci.. cum ai putea să ii arăţi că îţi pasă, şi cum ai putea să ajuţi să treacă mai uşor prin această perioadă?

(articolul meu a fost preluat si de Ghidul pentru sanatate- acceseaza-l aici)

  1. Ascultă. Oferă-i atenţia ta. Acceptă faptul că în ciuda apropierii dintre voi, nu ai o bagheta magică pentru a ii aduce instant zambetul pe faţă sau uşurare în suflet. Acceptă faptul că are nevoie să se regenereze emoţional, iar tu pentru inceput poţi fi doar oaza lui/a ei de linişte.
  2. Respectă-i spaţiul personal: uneori va dori să vorbească cu tine, alteori nu. Asta nu înseamnă că nu te preţuieşte, ci doar că are nevoie să se focuseze pe altceva. Şi, cu siguranţă, are multe lucruri care în această perioadă îi necesită atenţia!
  3. Nu intreba cum poţi să ajuti. Nu se poate gândi şi la tine acum. Ai 2 variante: poţi oferi sprijin emoţional, sau sprijin practic. Tu poţi decide pentru tine cu care variantă poţi începe acum.
  4. Ajută în treburile casnice. Pe lângă rolul şi responsabilităţile pe care le avea deja, acum a preluat toate responsabilităţile persoanei care a plecat din viaţa sa- responsabilităţi pe care Trebuie să le înteleagă, organizeze, pe care trebuie să înveţe cum să le inceapă şi să le ducă la bun sfarşit.. toate acestea într-un timp foarte scurt, trăit totodata cu durerea imensa a pierderii sufletului- pereche. Ĩntelege că trece printr-o perioadă realmente grea, iar orice poţi face în mod concret, va ajuta semnificativ! Fă-i o prăjitură, ajută la gătit, cumpărături sau curăţenie, plăteşte-i o factură! Va conta enorm să stie că se poate baza pe tine cu 1-2 responsabilităţi gospodăreşti în această perioadă!
  5. Telefonează-i, trimite-i mailuri, mergi în vizită. Chiar dacă este mai tacut/ă decât de obicei, acum este momentul să îi arăţi că iţi este drag/ă şi aşa. Ĩţi este, nu? Dacă nu ştii cum să faci conversatie, marturiseşte-i că iţi este greu, însă că îi vei fi alături pentru că este important/ă pentru tine. Nu uita: chiar dacă uneori simţi că nu îl/o mai cunoşti pentru că se comportă “necaracteristic”, nu poţi pretinde să fie la fel ca la început.
  6. Evită comparaţiile cu alte persoane care şi-au pierdut o rudă, sau o persoană apropiată. Pierderea partenerului/partenerei de viaţă este cu totul altceva!  Iar felul în care iubim fiecare este incomparabil!
  7. Acceptă-i reacţiile. Tot ce se întâmplă acum este copleşitor, astfel încât orice ai spune tu este luat foarte personal. Poate avea stări schimbătoare, poate trece de la râs la plâns, sau poate fi foarte iritabill/ă. Acceptă-i şi latura aceasta, ştiind că sunt reacţii spontane, care pornesc din adâncul unei inimi foarte rănite, şi ştiind că de multe ori nici nu au legatură cu tine.
  8. Acceptă-i dorinţele. Poate uneori va dori să vorbească despre persoana dragă pe care nu o mai are alături, poate nu va dori să vorbească deloc. Poate va dori să te asculte pe tine vorbind, poate va dori să iti arate poze, sau lucrurile lor preferate. Uneori vei vedea că nu stie ce işi doreşte, însă cu siguranţă va şti să iţi spună ce Nu îşi doreşte să facă. Porneşte de la asta!
  9. Nu întreba “ce mai faci?” dacă nu vrei să ştii cu adevarat. Oferă-i gândurile tale sincere, însă cu grijă: nu folosi expresii ca “ viaţa merge mai departe”, “ e într-un loc mai bine”, “măcar nu mai suferă”, “măcar ai întâlnit dragostea adevarată”, sau “eşti tânăr/ă, o sa găseşti pe altcineva”, şamd.
  10. Oferă-i lucruri care ştii că îi fac plăcere. Aeriseşte-i camera şi adu-i un buchet de flori, fă-i un cadou, ieşiţi la o plimbare în parc, mergeţi împreună la munte, etc.

In cazul in care considerati ca in situatia pe care o traiti v-ar putea ajuta aportul unui psihoterapeut cu experienta in consilierea familiilor si persoanelor care au pierdut pe cineva drag, ma puteti contacta cu incredere.

Cu drag,

Livia