Codul bunelor maniere pentru cei mici

Va invit sa cititi despre acest topic pe site-ul Click! pentru Femei (click aici)– articol aparut in editia print nr. 50/ 13.12.2013).

Comportamentul copilului este de multe ori tradus ca rezultat al educatiei primite acasa si nu intamplator: in prima parte a vietii sale, cel mic preia comportamentele celor din jur si si le insuseste, fara a le putea trece prin filtrul gandirii critice. Iar tocmai acest detaliu ne este aliat in educarea copilului si in motivarea lui pentru o purtare frumoasa.

DSC09228Este important de stiut ca nu exista o varsta optima pentru invatarea bunelor maniere, acestea putand fi transmise inca din primele luni de viata. Chiar daca cel mic incepe sa inteleaga explicatiile adultului in jurul varstei de 2-3 ani, el cu mult timp inainte va avea o motivatie emotionala pentru a invata anumite cuvinte si comportamente. Altfel spus, chiar daca i se va explica la 3 ani faptul ca nu e frumos sa vorbesti cu gura plina, el va continua cu siguranta sa faca acest lucru daca o persoana iubita are acest comportament. In acest sens, invatarea bunelor maniere poate fi mai facila decat credeati pana acum, doar pentru ca este o invatare continua prin observarea comportamentelor persoanelor semnificative.

Dupa varsta de 2 ani, puteti invata copilul bunele maniere dezvoltandu-i sensibilitatea si empatia prin jocul de rol. Cel mic poate invata comportamente pozitive (cum sa fie binevoitor, rabdator, cum sa imparta si sa respecte spatiul si proprietatea personala, sa stranga jucariile, sa nu raneasca pe cei din jur) fiind provocat sa isi imagineze cum ar fi pentru el sa fie in locul unei alte persoane, folosind jucarii, desene animate si filmulete speciale sau situatii concrete din viata lui, la care se poate raporta cu usurinta. Constientizarea concluziei “Nici mie nu mi-ar placea comportamentul x” este un pas important in directia grijii purtate celor din jur si implicit catre dezvoltarea unui comportament respectuos. In plus, puteti incerca sa ii amintiti cu rabdare si ori de cate ori este necesar care sunt asteptarile voastre de la el si sa va aratati  incantarea si aprecierea atunci cand se comporta frumos.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*