Ce se intampla in creier dupa pierderea unui om drag

Pierderea unei persoane dragi poate avea efecte emotionale devastatoare. Chiar daca emotiile din perioada de doliu sunt aceleasi, ele nu sunt traite la fel de catre persoanele afectate. Relatia cu omul drag pierdut, momentul si felul in care acesta a murit sau varsta la care se intampla acest eveniment sunt doar cativa dintre factorii care fac ca doliul sa fie trait intr-un mod unic si personal.

Citeste aici cum poti ajuta o persoana care a pierdut un om drag

Am preluat de aceasta data un clip care prezinta efectele pierderii unui om drag asupra creierului si doresc sa vi-l impartasesc in dorinta de a disemina informatiile pe care le contine. Pentru cei care nu cunosc limba engleza, redam o traducere (aproximativa) mai jos, alaturi de adaugiri pe care le consideram necesare.

“Un studiu a demonstrat ca privirea unei fotografii dupa o despartire activeaza o zona din creier asociata durerii fizice si dependentei de cocaina, ceea ce inseamna ca durerea in urma pierderii unei persoane dragi se simte si la nivel corporal si poate semana cu durerile din timpul sevrajului.

Sentimentul de iubire conduce la secretia dopaminei si oxitocinei, iar dupa o despartire nivelurile acestor hormoni scad rapid. Urmeaza secretia cortizolului (hormonul stresului) care conduce la dezvoltarea starilor de anxietate si la simptome fizice cum ar fi greata, cresterea in greutate sau durerile de cap.

Durerea fizica nu se opreste aici. Evenimentele traumatice sau stresante pot cauza “sindromul inimii ranite” (Broken heart syndrome). Corpul produce o serie de hormoni care intrerup capacitatea inimii de a bate normal, cauzand dureri in piept si simptome asemanatoare atacului de cord. Tot studiile au aratat ca persoanele care plang moartea unui om drag sunt mai predispusi sa sufere un atac de cord in urmatoarele 30 de zile decat cei care nu au suferit o pierdere.

Cu alte cuvinte, suntem dependenti de iubire iar durerea dupa despartire este a corpului aflat in sevraj”.

Din 2010 oferim servicii profesionale de consiliere psihologica, psihoterapie individuala, grupuri de suport si grupuri terapeutice pentru persoane care au pierdut un om drag (pentru doliu complicat, doliu acut). Despre serviciile noastre puteti citi aici, grupurile de suport in desfasurare sunt aici iar sectiunea de blog dedicata acestei tematici poate fi accesata aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*