image_statistics_how_to_lie2

Cele mai frecvente intrebari pe care le-am primit in ultima vreme au fost legate de cum sa iti impresionezi interlocutorul la un interviu de angajare si mai ales, cum sa minti la interviu. Si cu toate ca am descurajat aceste discutii, am fost rugata in continuare sa ofer cateva hint-uri- macar intr-o discutie informala.

Persoanele care m-au solicitat in acest sens erau bine pregatite profesional si aveau incredere in propria persoana, fiind validate si de rezultatele bune in domeniile in care profesau; aparent, nu aveau niciun motiv pentru care sa vrea sa isi “imbogateasca” CV-ul.

Care sa fie atunci motivul din spatele dorintei lor?

Este cunoscut faptul ca omul alege de cele mai multe ori ca sub expresii frumos formulate sa se ascunda de altii sau chiar de sine; constatand ca este o metoda facila si eficienta, persoana alege sa persevereze in acest sens, perfectionandu-si in acelasi timp si metodele. Minciuna este intotdeauna motivata, determinata de dorinte si de interese si ofera uneori o cale facila de atingere a scopului; ea poate aparea sub forma unor adaugari, exagerari, inventii, omisiuni, sau chiar prin tacere.

La fel ca viata de zi cu zi, la un interviu de angajare candidatii mint si intentionat, si neintentionat. Bineinteles, sunt aspecte in legatura cu care candidatii prefera sa minta: isi exagereaza responsabilitatile, omit sa isi detalieze dificultatile traite la fostul job, punctele pe care doresc sa si le imbunatateasca sau chiar un feedback negativ pe care l-au primit de la supervizor, mai rar indraznind sa isi inventeze noi locuri de munca pentru a parea mai experimentati. Cele mai des intalnite minciuni sunt cele facute prin omisiune sau tacere, recruiterul fiind cel care descopera prin intrebari si observatii abile “secretele” care se doresc a fi pastrate ascunse.

Cel mai des candidatii prefera sa minta doar prin cuvinte; putini sunt cei care apeleaza la un expert in limbajul non- verbal pentru a il folosi si pe acesta in favoarea proprie. In ultimul caz minciunile sunt depistate mai greu, insa daca vorbim despre un recruiter atent la raspunsurile aparent pregatite si la eventualele ezitari sau neconcordante dintre limbajul verbal si nonverbal (spre exemplu, candidatul spune “mi-a placut dintotdeauna sa lucrez acolo” si scapa un tic nervos, isi incruciseaza mainile sau picioarele).

Candidatii care mint inconstient sunt cei mai greu de depistat. Acestia sunt ori persoane care au mintit mult timp, au crezut in minciunile lor, le-au interiorizat si acum cred in ele, sau sunt manipulatorii- care mint si schimba parerea interlocutorului doar prin gesturi sau tacere, satisfacandu-si in acelasi timp, intr-un mod aparent nevinovat, si compulsia de a minti. De cele mai multe ori aceste persoane isi doresc doar sa  faca o impresie mai buna decat cred ca ar putea-o face in realitate, sunt nesigure, si isi ofera back-up prin imaginarea unei variante care ar putea parea mai placute pentru recruiter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

Lasa-ti aici adresa de email si vei primi cele mai recente stiri si materiale semnate de echipa noastra!

Te-ai abonat cu succes. Multumim!

Contact
Suna acum!