Personal, despre alegerea psihoterapeutului

Te-ai hotarat sa apelezi la un psiholog. Si-acum ce urmeaza?

Serviciile psihologice din Romania- spun unele pareri- lasa de dorit. Ca toate celelalte servicii, as adauga. Iar cand lucrurile stau asa, daca te-ai hotarat sa apelezi la un psiholog simpla idee de a identifica unul competent printre miile de terapeuti, psihoterapeuti, coachi, consilieri, specialisti in dezvoltare personala, etc., listati in Bucuresti te face sa dai ideea la o parte si sa-ti cumperi o carte de self help. 

can-tech-help-kids-become-good-peopleSi eu am fost clientul unui psihoterapeut. Formarile mele au presupus ani intregi de analiza personala care au insumat cateva sute de ore in cabinetul unor specialisti care m-au ajutat sa ma cunosc mai bine, sa imi analizez toate coltisoarele mintii si sufletului pentru a imi putea gestiona trecutul, prezentul si viitorul asa cum imi doresc, si , in plus, pentru a fi capabila sa ii asist si pe altii in calatoria asta.

Asa ca stiu foarte bine cum e sa ai emotii la prima sedinta in cabinet, care sunt framantarile pe parcursul sedintelor si stiu deasemenea cum e sa consulti un specialist care o da in bara iremediabil.

Cum alegi totusi psihoterapeutul si cum iti dai seama, odata ce participi la intalniri, ca ceva “nu merge”?

O sa iti fac cateva sugestii dupa care la momentul respectiv mi-am ales- si mi-am gasit cu succes- psihoterapeutul si formatorul.

  1. Clarifica-ti asteptarile legate de psihoterapeut. Cum este un psihoterapeut bun pentru tine? Ai nevoie de cineva structurat, care sa te ghideze, ai nevoie de “o mana de fier”, cum spunea cineva, de un psihoterapeut calm, continator, de unul carismatic? In ce fel de om ai putea sa ai incredere? Daca stii asta, treci la punctul 2.
  2. Documenteaza-te asumat! Psihoterapeutii cu practica serioasa se specializeaza si invata continuu, iar internetul iti poate pune la dispozitie informatii, marturii sau chiar articole pe care unii dintre ei le scriu- articole care te-ar putea ajuta sa il/o cunosti mai bine inainte de prima intalnire. Ai mare, mare atentie la prezentarea lor si, mai ales, la formarea lor continua! Are notate in CV detalii legate de perioadele de formare si formatorii cu care au lucrat? Sau doar certificari care suna bine dar nu pot fi identificate cu usurinta la un search pe Internet? Un psihoterapeut bun lucreaza constant cu sine, isi actualizeaza informatiile, isi comunica clar formarea si face parte din proiecte stiintifice care se pot verifica.
  3. Suna pentru a stabili o intalnire. La telefon vei avea ocazia sa intrebi psihoterapeutul despre acreditarile lui, despre experienta pe care o are, daca a mai avut clienti care s-au confruntat cu ceea ce te confrunti si tu sau orice alte intrebari te framanta.
  4. Psihoterapeutul iti promite succesul daca lucrezi cu el? Iti promite ca iti va rezolva problema? Ia decizii in locul tau? Iti spune ce sa faci? Daca da, nu ramane blocat in acea relatie si cauta un alt specialist. (caz extrem: un client mi-a marturisit cum un psihoterapeut l-a “obligat” sa isi schimbe apartamentul cu unul mai mic pentru a face fata financiar intalnirilor costisitoare pe care le aveau de 3 ori pe saptamana, de 2 ani de zile) Daca esti dispus/a sa faci o schimbare in viata ta si doresti sa investesti timp si energie pentru asta, vei lucra impreuna cu psihoterapeutul tau pentru tine, nu pentru el. 
  5. In timpul sedintelor daca ai intrebari legate de metodele folosite, pune-le, iar daca ai un feedback- chiar si negativ, ofera-l. Un psihoterapeut bun nu se va supara, nu iti va raspunde ironic, nu te va face sa te simti inferior.
  6. Daca simti ca depaseste granita relatiei terapeutice, spune-i (de exemplu: te suna pentru un favor, iti cere sa il duci cu masina sau sa il imprumuti, iti face un cadou costisitor, iti povesteste detalii din viata intima, te invita la ziua de nastere, iti face avansuri, etc.). Clarificati situatia iar daca situatia nu se imbunatateste, cauta un alt terapeut.

Cele mai frecvente doua greseli pe care le-am intalnit pana acum prin intermediul clientilor mei in selectarea psihoterapeutului suna cam asa:

1. Persoana are o ruda sau un prieten care a terminat psihologia; se cunosc deja, ii promite ca ii va face reducere sau ca nu ii va lua bani deloc- ca doar sunt prieteni.

Chiar daca iti face o super-oferta financiara, aceasta va veni la pachet cu un super-esec. Nu intru in detalii legate si de deontologia prietenului-psiholog, care lasa mult de dorit.

2. Persoana este neinformata si nemotivata; crede ca toti psihologii sunt “la fel” (cu aceeasi pregatire sau abordare, as traduce eu) si pentru ca asa stau lucrurile, este determinata sa gaseasca un psiholog peste drum, fara sa o intereseze prea mult competenta profesionala (sau daca macar are acreditare).

 In final, as adauga ca orice psihoterapeut responsabil la cererea clientului ii poate recomanda acestuia alti colegi potriviti. Eu recomand adesea psihoterapeuti, logopezi, clinicieni sau psihiatrii clientilor care ma suna si pe care nu ii pot asista din diferite motive. Nu va fie teama sa cereti recomandari sau sa adresati intrebari psihoterapeutului- este dreptul vostru sa stiti daca lucrati cu persoana potrivita.