Despre Rasism

300_03310159

Creierele persoanelor cu conceptii rasiste nu manifesta aproape nicio reactie la suferinta fizica a reprezentantilor altor rase, o consecinta a prejudecatilor de acest tip, potrivit unui studiu publicat in revista Current Biology. “Creierul persoanelor rasiste identifica mai greu in mod spontan suferinta fizica a indivizilor din alte rase.


Am obtinut dovada acestui lucru aratand subiectilor imagini cu ace infipte in maini de diferite culori”, spun autorii acestui studiu, specialisti de la universitati din Bologna si Roma (Italia) si de la CNRS din Lyon (Franta). “Indivizii cu prejudecati rasiale importante au tendinta de a nu reactiona aproape deloc la durerea fizica a membrilor altor rase, in timp ce persoanele cu un nivel slab de prejudecati rasiale tind sa reactioneze la durerea acestora la fel ca la durerea fizica resimtita de membrii propriului grup etnic”, a explicat Alessio Avenanti, psiholog la Universitatea din Bologna, coordonator al acestui studiu.

La studiu au participat 40 de studenti, jumatate italieni albi, jumatate de culoare, straini. Ei au fost supusi unei stimulari magnetice transcraniene, care inregistreaza activitatea circuitelor neuronale asociate miscarilor corpului, senzatiilor tactile sau dureroase. Specialistii au stabilit initial nivelul de “rasism latent” al subiectilor, cu ajutorul unui interviu. “Cand o persoana alba (din grupul “rasistilor”, n.r.) vede un ac infipt in mana unei alte persoane albe, creierul ei activeaza circuitele cerebrale asociate perceptiei acestei dureri fizice ca si cum ar fi resimtita in propria mana”, spun cercetatorii. Ei au subliniat ca lucrul acesta este valabil si pentru persoanele de culoare din grupul “rasistilor”. Totusi, un ac infipt in mana unui membru al unui alt grup etnic nu starneste practic aproape nicio reactie in grupul rasistilor, indiferent de culoarea pielii acestora. Specialistii au mers mai departe: ei au infipt un ac intr-o mana violet, iar aceasta imagine a starnit reactii de simpatie in randul albilor, care, insa, nu au reactionat la durerea produsa de acele infipte intr-o mana neagra, acelasi lucru fiind valabil si pentru persoanele de culoare “rasiste” participante la studiu.

“Nu este atat diferenta de aspect cea care determina diferenta de reactie, ci semnificatia culturala asociata acesteia. Cu alte cuvinte, este vorba de stereotipuri si de prejudecati rasiale asociate culorii pielii, care influenteaza, pana la atenuare, «participarea» la durerea fizica a celorlalti”, au spus cercetatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

Lasa-ti aici adresa de email si vei primi cele mai recente stiri si materiale semnate de echipa noastra!

Te-ai abonat cu succes. Multumim!

Contact
Suna acum!