„Familia este un fel de “cooperativa de sentimente”, capabila sa indulceasca pentru fiecare membru  in parte loviturile mai grele ale vietii”. A. Berge

support-groups-pic-lr-212x300Viata de zi cu zi iti ofera nu doar evenimente placute ci si situatii in care de multe ori nu stii ce sa faci, cum sa reactionezi si unde sa ceri ajutorul  atunci cand ai nevoie. In momentul in care pierzi un membru al familiei tale  (sot, sotie, tatal, mama, copilul)  totul se prabuseste, simti ca lumea se termină acolo, ca nimic nu va mai fi la fel ca pana atunci si simti uneori ca nu poti trece singur peste acest lucru. Cel mai important este sa ai alaturi de tine familia.

De fapt, sunt câteva etape ale doliului prin care o persoana care a pierdut pe cineva drag trece- uneori mai repede, alteori mai greu. Totul depinde de felul in care percepe pierderea fiecare persoana in parte, de circumstantele mortii persoanei dragi, experientele de pierdere anterioare, felul pierderii si resursele personale- sau puterea de a merge mai departe- din acel moment.

 1. Nu poti sa mai gandesti nimic in momentul in care primesti o veste ca cineva drag a murit. Simti o durere profunda, te simti amortit fizic si psihic. Nu mai poti sa vorbesti. Iti vine sa plangi, sa tipi dar nu poti, te simti sugrumat. Apoi iti vin in minte multe momente pe care le-ati petrecut împreuna, multe detalii- cum ar fi parfumul pe care il folosea, muzica preferata, etc. Acesta este socul- o confuzie care uneori te poate invalui ca o ceata.
 2. Starea de negare. Impactul socului este atat de mare incat refuzi sa intelegi ca s-a intamplat asa ceva. Negarea ar trebui privita ca un mecanism de aparare, care iti da posibilitatea de a ramane stabil si de a face fata momentului pierderii. Totul este sa nu dureze prea mult- situatie in care recomandam sa consulti un psiholog si psihoterapeut specializat in lucrul cu doliul si pierderea unei persoane dragi. Ceea ce te ajuta in general să treci peste aceasta etapa de negare este directa confruntare cu realitatea mortii, iar in aceste momente toti cei dragi- rudele, prietenii- au un rol foarte important, acela  de a fi alaturi de tine
 3. Starea de furie. Nu poti accepta ca ti s-a intamplat acest lucru tie. Te intrebi tot timpul: “De ce mi se intampla mie? De ce a murit tocmai acum? De ce….de ce…..de ce…”- si nu gasesti niciun raspuns. Apoi apar tot felul de resentimente, regrete si lucruri pe care te gandesti ca le-ai fi putut face diferit. Aceasta stare de furie se poate indrepta impotriva ta, a celor din jur, a celui decedat (“de ce mi-ai facut una ca asta?”), chiar si asupra familiei, a unor medici sau asupra lui Dumnezeu.
 4. Starea de depresie. Ai senzatia ca nu mai ai pentru ce trai, ca totul este in zadar, simti ca nu mai ai puterea sa continui, ca nu mai ai pentru cine sa lupti. In aceasta etapa socul a trecut, dispare chiar negarea si furia. Persoana care a pierdut pe cineva drag incepe sa constientizeze ca nu mai poate face nimic. Plangi foarte mult in aceasta perioada. Intrebarile care apar pot fi legate de viitor si de posibilitatile de readaptare: “ce se va intampla cu mine?” “cum voi trece peste asta?”, „cum o sa imi cresc copiii?”.
 1. Starea de acceptare. Apare atunci cand realizezi ca nu poti modifica trecutul si reusesti sa gasesti modalitati personale prin care sa duci mai departe memoria si amintirea celui drag. Incepi sa te gandesti cu tristete la persoana care a murit dar durerea nu mai este atât de grea. Apar ritualuri noi, prieteni noi si mai ales noi sensuri si intelesuri noi pe care le dai vietii si mortii.

In astfel de momente este ideal ca  familia sa fie alaturi de persoana indoliata si sa-i ofere sprijin:

 • sa discute despre ce s-a întâmplat- daca persoana in doliu doreste;
 • sa ajute practic: sa-i faca cumpărături, sa aibă grijă de copii;
 • sa o sfătuiasca sa tina legatura cu prietenii si sa socializeze in continuare;
 • sa o indrume să ceara ajutor specializat daca nu reuseste sa faca fata pierderii.

Citeste aici cum poti ajuta pe cineva care a pierdut un om drag si care se afla

in perioada de doliu.

In momentul in care trecerea prin aceste etape nu se poate realiza firesc, este necesar sa se apeleze la psihoterapeuti specializati si cu experienta, care pot oferi consiliere si psihoterapie in doliu si care pot debloca si facilita procesul de vindecare. Psihoterapeutul va demara impreuna si alaturi de client un program adaptat care sa sustina persoana indoliata sa treaca prin perioada de doliu mai usor.

Programul specializat de sustinere in perioada de doliu vizeaza (in general):

 • sprijinirea persoanei indoliate in perioadele semnificative de peste an (de sarbatori, aniversari, evenimente de familie importante) pentru prevenirea unor eventuale depresii, socuri emotionale;
 • sedinte de consiliere individuala (informare, indrumare, normalizarea reactiilor si a emotiilor in perioada de doliu);
 • sedinte de psihoterapie in doliu- pentru doliul complicat;
 • sprijinul unui grup de suport pentru perioada de doliu.

Intregul program de sprijin va viza reechilibrarea personala, fara sa creeze sau sa incurajeze relatiile de dependenta intre membrii grupului sau intre psihoterapeut si client.

 “Curajul nu inseamna puterea de a merge mai departe.

Curajul inseamna sa mergi mai departe, desi nu ai putere”. 

Napoleon Bonaparte

Daca doresti sa participi intr-un grup de sprijin pentru perioada de doliu sau ai nevoie de consiliere psihologica in doliu sau psihoterapie, iti suntem alaturi prin programele noastre de sprijin. Detalii despre grupurile de suport in doliu aflate in desfasurare gasiti aici, iar pentru sedinte individuale de psihoterapia doliului ne puteti scrie folosind formularul de contact.

Echipa Centrului Psihomedeor are o experienta intensiva (cumulata) de peste 10 in consilierea si psihoterapia doliului si a pierderii si desfasoara activitati de informare si consiliere in Bucuresti, Brasov, Ploiesti si Piatra Neamt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

Lasa-ti aici adresa de email si vei primi cele mai recente stiri si materiale semnate de echipa noastra!

Te-ai abonat cu succes. Multumim!

Contact
Suna acum!